Video CV: Hva er det og hvordan lager du en?

Dersom du har søkt jobber de siste årene, kjenner du kanskje allerede til video CVen. Flere firmaer, spesielt i teknologi sfæren, oppfordrer jobbsøkere til å legge ved en kort videosnutt der de snakker litt om seg selv og hva de har å bringe til stillingen de søker på. Dette kan til tider være beskrevet som et video-essay i jobbutlysningen, og inkluderer gjerne en retningslinje for hva du skal snakke om i videoen.

Likevel, behøver du ikke å vente på oppfordring fra rekrutterere til å legge ved en såkalt video CV. Du kan selv ta initiativ til å inkludere dette i jobbsøknader. Å dele en videosnutt av deg selv i dette formatet kan bidra til å skille deg ut fra resten av søkerne, som i noen tilfeller kan være akkurat det som må til for å heve profilen din.

Hos jobseeker.com kan du finne tips for hva du bør ha i mente når du ønsker å søke på en stilling med en video CV, hva du må inkludere i dette formatet, og når det eventuelt ikke er lurt å søke med video.

Hva du må vurdere når du sender et video-tillegg

Det er mange fordeler med video CV, men du må ta noen forbehold før du sender inn søknaden din. Fremfor alt gjelder dette forholdet mellom video CV og skriftlig CV, samt hvilke bransjer som vurderer video-formatet positivt. 

Videoer erstatter ikke den tradisjonelle CV

Som nevnt, er det aller viktigste er at du ikke sender inn en video som erstatning for din skriftlige CV. Når du legger ved en kort video i jobbsøknaden, er dette et vedlegg til den tradisjonelle, skriftlige CVen, og kan ikke brukes som en erstatning. I tillegg til en video må du alltid sende inn en oppdatert versjon av CVen din. I en video har du mulighet til å fremheve motivasjon og verdier, men formatet vil være kort, og dermed ikke ment som en oppsummering av tidligere jobberfaringer på samme måte som den skriftlige CVen. I video CVen får du presentere deg selv og fremheve det viktigste fra CVen og søknadsbrevet ditt. 

Ikke alltid riktig å sende video CV

Det som bør nevnes igjen, er at det absolutt er verdt å ta initiativet til å sende inn en video CV sammen med resten av søknaden din, til tross for at det ikke står noe om dette i jobbutlysningen. Likevel, er det viktig å ta en riktig vurdering på hvorvidt bransjen du søker i, vil verdsette dette tillegget. En tommelfingerregel er å unngå video CV når du søker på mer tradisjonelle jobber. Lærere, økonomer, og sykepleiere vil neppe få nytte av en slik søknad. Video-tillegget er mer passende innen teknologi, media og kreative bransjer, eller i kunderelaterte stillinger som PR og salg. 

Dessverre, må du vurdere dette fra søknad til søknad. Et godt tips er å kontakte LinkedIn nettverket ditt for å få et bedre innblikk i hvilke bransjer og selskaper som vil vurdere en video CV positivt. Dette er også en flott anledning til å sette deg inn i kulturen du søker deg inn i. Hvorvidt du kan demonstrere at du forstår denne kulturen og ønsker å ta del i den, vil være en avgjørende faktor for hvilken som helst suksessfull jobbsøknad. 

Tips for en profesjonell video CV

Videoer er et engasjerende medium, men hvordan lager du en passende CV i dette formatet? Under finner du 6 tips du kan følge for å forberede en god video CV til din neste jobbsøknad. 

1. Engasjer lytteren

Selv om en video CV skal gi et innblikk i hva som gjør deg unikt kvalifisert, er ikke dette en oppramsing av det du allerede dekker i en skriftlig CV. Fordelen med video-formatet er at du kan engasjere lytteren og fremkalle følelser. Bruk bakgrunnen din til å fortelle en fengende historie som imponerer.

2. Motivasjon og verdier

Demonstrer verdiene dine og vis at du deler idealene til selskapet du ønsker å jobbe for. Knytt gjerne dette opp mot motivasjonen din for å søke.

3. Presenter kvalifikasjoner i korte trekk

I motsetning til en skriftlig CV, behøver du ikke å oppsummere alt du har gjort i kronologisk rekkefølge. Fokuser på det aller viktigste i bakgrunnen din som støtter opp om din kompetanse for stillingen du søker på. Enten det er faglig ekspertise, teknisk ferdighet, eller annen erfaring, sørg for å nevne det som er mest relevant. 

4. Vær profesjonell

Dette gjelder både hva du sier, hvordan du kler deg, og miljøet du har valgt for innspillingen av videoen din. Ja, her har du anledning til å presentere deg selv på en mer kreativ og personlig måte, men du skal likevel fremstå profesjonell. 

Tilnærm videoen som et arbeidsintervju! Vis arbeidsgiveren at du er hyggelig og omgjengelig, men ikke glem å fremheve at du er ansvarsfull og dyktig. Kle deg passende og film i et miljø som er minimalistisk og ryddig, enten du sitter ved et kontor, står mot en vegg, eller legger til en digital bakgrunn.

5. Video kvalitet og utstyr 

Du har absolutt ikke behov for dyrt utstyr. De fleste mobiltelefoner og PCer har allerede innebygd kamera og mikrofon som du kan komfortabelt bruke når du spiller inn video CVen din. Det eneste du må være obs på er at det ikke er mye unødvendig støy i bakgrunnen når du filmer. Finn deg et stille rom der du kan filme uten avbrytelser. Det viktigste er hvordan du fremstår og innholdet i det du sier, men du får neppe ekstra poeng hvis opptaket er plagsomt å lytte til. 

6. Kort og konsis

En video CV skal helst ikke vare mer enn 1-2 minutter. Derfor er det viktig at du er konsis. Unngå å lese opp et manus, siden det vil fremstå robotisk og kjedelig, men forbered godt hva du skal snakke om. Ha gjerne noen stikkord klar som du kan forholde deg til når du filmer.

Konklusjon

Videoen er et tillegg til, og ikke en erstatning for, en tradisjonell CV. Før du sender inn videoen din, må du sette deg inn i kulturen til selskapet for å forsikre deg om at en video CV vil gi et positivt inntrykk til arbeidsgiveren. Likevel, blir video CV mer vanlig og kan være akkurat det søknaden din trenger for å skille deg ut fra mengden. 

Ønsker du å prøve det ut? Da må du huske å holde videoen kort og konsis uten å virke altfor robotisk. Sørg for at personligheten din skinner gjennom, men vært obs på at du fortsatt fremstår profesjonell.

LES MER: Gode grunner til å bruke bilder på CV eller hvorfor eller hvorfor ikke du bør ha det.