Bør jeg bruke bilde på CV?

Det er mange delte meninger om hvorvidt man bør bruke bilde på CV eller ikke. Jeg har googlet litt rundt og sett på hva andre har skrevet og hvordan forskning de viser til, men de er alle enige om en ting.

Svaret er som baken, delt i to. Ifølge CVguru.nobruker arbeidsgivere i snitt 7 sekunder på hver CV og søknad, så de anbefaler ikke at arbeidsgiver skal bruke halve tiden på å se på deg, fremfor den flotte merittlisten din og samtidig kan føre til diskriminering.

Jobbeksperten, Gisle Hellsten, leder ved Karrieresenteret ved UiO, i en artikkel fra aftenposten mener svaret er ganske enkelt; valgfritt. Forskning har vist at mennesker ofte danner seg inntrykk fra det man ser, og derfor kan et bilde forstyrre objektiviteten når man skal ansette. De fleste arbeidsgivere kommer til å google deg uansett, så de kommer til å finne ut hvordan du ser ut uansett.

I en artikkel fra karrierestart.no er de mer positive og legger ved at tidligere forskning har vist at arbeidsgivere bruker bilder til å vurdere arbeidssøkerens kompetanse, om han/hun er til å stole på, og om søkeren er vennlig og omgjengelig. Å smile har tidligere vist seg å være assosiert med vennlighet, lykke, underdanighet, kompetanse og intelligens. De anbefaler derfor alle som skal lage en CV å ta seg tid til å få tatt et godt bilde, og husk å smile!

Glenn Menkin, Rekrutteringsansvarlig i DNB, mener i en artikkel fra E24 at det utelukkende teller positivt med bilde i søknaden. En ringerunde E24 har gjort til flere bedrifter viser en klar positiv holdning til bildebruk i søknader, men ingen vil gi et klart svar på om du må bruke det. Leder for profilering og rekruttering i DNB, Glenn Menkin, får i snitt inn hundre søkere pr. stilling når storbanken skal ansette. Da hjelper det å skille seg ut i mengden.

– Hvordan jeg bedømmer et bilde sier mer om meg som person. Det kan skape fordommer, empati eller antipati. Jeg vil råde søkere på generelt grunnlag å bruke et nøytralt bilde, men med litt energi i ansiktet. Ikke bruk et dårlig, uskarpt mobilbilde, men bruk gjerne litt penger på det, anbefaler Menkin.

Men de er alle enige i en ting!

Skulle du velge å legge ved bilde på CV, så bør det være tatt profesjonelt. Unngå bilder fra turer i fjellet, fester, øl i hånda på byen eller sammen med venner på stranda. Ikke legg ved bilder av dårlig kvalitet og er urelevante for jobben. I yrker hvor utseende er viktig bør du absolutt ha et profesjonelt bilde på CVen. Bestill fotograferingstime her i dag ved å trykke på [BESTILL TIME].

LES OGSÅ: 4 gode grunner til å bruke bilde på CVen